Tangram d.o.o za trgovinu usluge i konsalting

Serbian English
Home Hrana Proizvodi od pšenice
Proizvodi od pšenice

Pšenični griz

Pšenični griz se dobija mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna. Karakterišu ga blago žuta boja, ujednačena granulacija i velika moć upijanja. Prirodan je proizvod, bez dodatka aditiva i konzervansa. Koristi se za ishranu dece i odraslih osoba. Ova primena je opravdana visokom nutritivnom vrednošću. Pšenični griz se može upotrebiti kao osnova ili dodatak slanim i slatkim jelima.Pšenični griz je jedan od najboljih izvora proteina, bogat esencijalnim mineralima (P, Mg, Ca, Fe) i vitaminima (provitamin A, B kompleks, E, D i K9, Griz je bogat dijetetskim vlaknima, dok je sadržaj masnoća nizak.

Pšenično brašno

Najčešće upotrebljavano brašno u domaćinstvu je pšenično brašno dobijeno mlevenjem prethodno očišćene i pripremljene pšenice Triticum aestivum. Kvalitet pšeničnog brašna, a prema tome i njegova namena, zavise od tehnološkog kvaliteta pšenice koja se prerađuje ali i od tehnološkog postupka mlevenja.

Zavisno od stepena mlevenja na tržištu se nalaze belo pšenično brašno (tip 400 i tip 500), polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno celog zrna pšenice. Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu perifernog dela zrna, a što je tip brašna veći, brašno sadrži veću količinu perifernog dela zrna i tamnije je boje.

Belo pšenično brašno (tip 400 i tip 500) dobija se u tehnološkom procesu mlevenja pšenice iz srednjih delova pšeničnog zrna (endosperma), kojeg čine najvećim delom skrob i proteini. Sadrži relativno male količine vitamina, minerala i dijetnih vlakana koja se nalaze u spoljnjem delu zrna. 
Prema krupnoći čestica belo pšenično brašno na tržištu možemo da pronađemo kao glatko brašno i oštro brašno. Glatko pšenično brašno koristi se za pripremu raznih vrsta hleba i peciva, kolača od kiselog testa, za pripremanje i razvijanje pita... Oštro pšenično brašno koristi se za pripremu prhkih kolača, domaćih biskvita, palačinki...

 
  • p brano sajt 4.jpg
  • p brano sajt 5.png
  • p griz sajt 1.jpg
  • p griz sajt 3.jpg
  • p griz sajt 4.jpg